Aquest dimecres 2 d’agost el Festival Internacional de Cinema de Locarno ha donat el tret de sortida a la seva 76a edició, que s’allargarà fins al pròxim dia 12. Allà tindran l’estrena mundial  dos dels projectes participants en la darrera edició del Primer Test, ‘ON THE GO’ i ‘NEGU HURBILAK’. La première d’ambdues pel·lícules tindrà lloc els dies 8 i 9 d’agost, respectivament, en el marc de la Secció Oficial Cineasti del Presente.

Negu Hurbilak’ arriba al concurs internacional després de ser doblement premiat al RECLab 2022, on es va endur els guardons de Deluxe Nacional i Cinemart. El llargmetratge, dirigit pel Col·lectiu Negu -Ekain Albite, Adrià Roca, Nicolau Mallofré i Mikel Ibarguren- explica una història de fugida, amb un toc intimista, a l’entorn rural basc de fa uns anys. L’actriu Jone Laspiur protagonitza aquest debut grupal, rodat amb veïns i veïnes de Zubieta, que es podrà veure per primera vegada a la localitat suïssa.

Per la seva banda, ‘On the go’, dirigida per Julia de Castro i María Royo -i recentment adquirida per l’agència de vendes MPM Premium-, també va passar pel Primer Test el 2022 i, posteriorment, va ser una de les produccions espanyoles escollides en el Work in Progress del Marché du film de Cannes. El film  és un cant de joventut i llibertat, una excèntrica road-movie per Andalusia, on conflueixen música, ball i sensualitat, amb actors emergents com Omar Ayuso, Chacha Huang i de Castro.

Així, ambdues pel·lícules són dos exemples més de la puixança del RECLab (que enguany arriba a la dècada de vida), i de l’èxit dels projectes seleccionats al Primer Test del Festival REC cada any. Se sumen a altres projectes, que recentment han passat per Tarragona, com la multipremiada ‘20.000 especies de abejas’, “Sica” o ‘Creatura’, que arribarà als cinemes el pròxim 8 de setembre.